Advies en tips voor een mooi, veilig en warm vuur met weinig rook

Advies en tips voor een mooi, veilig en warm vuur met weinig rook

Een goed gestookt houtvuur kan temperaturen van ongeveer 1100 graden Celsius bereiken, bij die temperatuur zou je aluminium kunnen smelten. De warmte temperatuur van hout kan per houtsoort nogal verschillen. Zo kan dennenhout en osagehout, familie van de meidoorn, op haar warmste moment de bewuste 1100 graden bereiken en heeft daarbij een snelle piekwarmte en kan behoorlijk spatten. Wilgen en zilverspar bereiken maar de helft van die temperatuur, branden wel geleidelijker, echter vanwege het hoge vochtgehalte ook rookgevoeliger. Wanneer je dat hout gebruikt moet het dus echt goed gedroogd zijn voor een periode van een enkele jaren.

De laatste fase in een houtvuur, houtskool, wordt het heetst. Pallet hout, vaak van vurenhout gemaakt, wordt nog veel warmer, dat heeft o.a. met de chemicaliën te maken die er in verwerkt worden. De verbranding van chemicaliën is erg slecht voor je gezondheid is erg belastend voor de natuur.

*advies*Voor een mooi vuur adviseren we onbewerkt hout van de eik of de beuk dat 1-2 jaar aan de lucht gedroogd heeft. Het heeft een trage verbranding, waardoor een geleidelijk vuur ontstaat dat langer brand en een mooie gelijkmatige warmte geeft met hout dat weinig of niet spat. Vraag dus altijd goed na welk hout het is dat je koopt en of het goed gedroogd heeft. Bedenk ook dat iets meer betalen voor het hout niet meteen ook betekend dat je vuur ineens ook veel duurder is geworden. Daar waar goedkoop hout snel verbrand en je dus veel meer hout nodig hebt voor een avondje vuur, geeft gedegen hout zoals eiken of beuken een comfortabeler vuur dat minder snel bijgevuld hoeft te worden.

*tip* Begin je vuur klein en aanmaakhoutjes, zodra dat goed brand bouw je verder uit met wat groter hout. Regelmatig nog wat aanmaakhout  of klein hout toevoegen geeft een goede basis.

*tip* Zorg er voor dat vuur voldoende zuurstof krijgt. Door het vuur in een tipi vorm te bouwen en zoveel mogelijk te behouden zorg je er voor dat het vuur  continue voldoende zuurstof krijgt. Bij voldoende zuurstof en warmte is er een goede verbranding en dus weinig rook.

samenvattend:

-gebruik droog hout (1-2 jaar luchtgedroogd )

-begin klein en bouw verder uit

-bouw je vuur in tipi vorm

-gebruik beuk of eik, spat amper en geeft veel warmte

 

We wensen jullie veel vurig plezier,

 

De Makers van VUURmerk

Producent van VUURschalen en DRIEpoten

 

HOUTSOORT BROCHURE